Leeft het leven jou of leef jij jouw leven?

De decembermaand; voor de één kan deze niet lang genoeg duren, de ander is blij dat het voorbij is. Op mijn eerste werkdag in het nieuwe jaar zei een cliënt tegen mij;

“Ik heb met de kerst heerlijk op de bank gezeten met een boek. Het voelde fijn om even geen verplichtingen te hebben of aan verwachtingen te moeten voldoen.”

Het raakte me en dacht terug aan onze oudejaarsavond. Vanwege de dichte mist konden onze vrienden op het laatste moment niet komen. Uiteraard vonden we dit erg jammer en tegelijkertijd is het zoals het is en zaten we lekker in alle rust op de bank. Rond middernacht kwamen op mijn telefoon de nieuwjaarswensen binnen van onze feestende kinderen en vrienden die, in gezelschap van anderen ons een gelukkig nieuwjaar wensten. We voelden ons ineens een beetje saai, zo samen op de bank. Misten we iets?
Achteraf realiseer ik me dat ik mij op zo’n moment laat beïnvloeden door ‘wat hoort’, door verwachtingen, terwijl als ik er nu op terug kijk, het helemaal prima was om met mijn meest dierbare gewoon op de bank te zitten.

Keuzes maken

Ik kan me voorstellen hoe ingewikkeld het kan zijn om voortdurend keuzes te moeten maken als je hersenletsel hebt. Omdat niet meer alles kan wat je zou willen en je grenzen zult moeten aangeven. En als dat lukt zijn er vaak verwachtingen en reacties uit de omgeving die daar niet altijd begrip voor hebben. Vooral bij onzichtbare gevolgen van hersenletsel is dit iets wat veel voorkomt.

Laat jij je leven door alle hectiek,
‘moetjes’ en verwachtingen
of bepaal jij je eigen koers?

Hersenletsel is een ingrijpende gebeurtenis waardoor je vaak gedwongen wordt om andere keuzes te maken en stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven.
Maar ook in andere situaties worden we vaak geleefd door verwachtingen en moetjes en nemen we amper de tijd om eens stil te staan bij wat echt belangrijk is. Vaak zijn er eerst ingrijpende gebeurtenissen nodig om een pas op de plaats te maken.
Dat heb ik in mijn eigen leven ervaren en zie ik ook dagelijks bij cliënten waar ik mee werk.

Dat gaat niet altijd vanzelf. Het winnen van de Hersenbokaal van de Hersenstichting en de vervolgsubsidie is voor ons een mooie support. Nog steeds staan we regelmatig stil bij de vraag of het nog klopt waar we mee bezig zijn, of het nog past bij onze waarden. De ontroerende, mooie reacties van mensen in de evaluaties zijn daarbij enorm stimulerend. Stilstaan bij onze waarden en daar naar leven maakt dat wij uiteindelijk makkelijker soms moeilijke keuzes kunnen maken. We worden minder geleefd en leven weer meer ons leven!

Module Met MAF meer mens

Waarden zijn de dingen die er toe doen. Ze zijn persoonlijk. Er bestaan daarom geen goede of slechte waarden. Je kan het zien als een kompaspunt, het geeft richting aan je leven. Module twee van onze e-learning ‘Met MAF meer mens’ gaat hier over. We behandelen vragen als: ‘Wat is écht belangrijk in jouw leven?’ en ‘Is dit veranderd na een ingrijpende gebeurtenis zoals hersenletsel?’

We hopen dat deze module jou gaat helpen meer naar je waarden te leven. Met onze ervaring weten we dat dit niet altijd even makkelijk is, maar dat het zeker de moeite waard is. We gunnen jou ook dat je antwoord krijgt en aan de slag gaat met de vraag;
Leeft het leven jou of leef jij jouw leven?

Marja

omrop fryslan

Interview Omrop Fryslan

RTVNoord

Interview RTV Noord

Dag van de beroerte

Dag van de beroerte

maxresdefault

Overhandiging 1e werkboek Met MAF meer mens aan Margôt Ros

Interview namens Hersenstichting over gezonde hersenen

Interview namens Hersenstichting over gezonde hersenen

Stichting HersenletselSupport is op zoek naar een vrijwilliger; PR en (online) communicatietalent

Stichting HersenletselSupport is op zoek naar een vrijwilliger; PR en (online) communicatietalent