Eigen regie

‘Je kunt herstellen zonder te genezen’

De laatste module van onze online training ‘Met MAF meer mens’ gaat over eigen regie. Met instemming van Ellis mag ik deze blog schrijven over hoe ik mee mag lopen in het herstelproces van haar. Ik heb ongelooflijk veel respect en bewondering hoe Ellis haar weg bewandelt en de regie weer heeft genomen over haar eigen leven. Ook al is dat niet altijd makkelijk.

Gister hadden we weer zo’n mooi gesprek hierover. De weg die Ellis heeft afgelegd na haar CVA; overweldigd door de gebeurtenis, in een ongelooflijk gat vallen, je identiteit kwijt zijn. Om uiteindelijk met vallen en opstaan te leren leven met hersenletsel en om inmiddels nu weer nieuwe wegen te bewandelen. Stappen te nemen die ze niet voor mogelijk had gehouden.

“Ik realiseer me nu pas goed hoe ik steeds bezig ben geweest met mijn beperkingen en de dingen die ik niet meer kon na mijn CVA, kijken vanuit onmogelijkheden” zei ze op een gegeven moment. “Ook tijdens mijn revalidatie waren we vooral bezig met datgene wat ik niet meer kon.”

Ik luister en vind dat zo voorstelbaar en logisch. Wat lijkt het mij ook ongelooflijk frustrerend wanneer je ten gevolge van hersenletsel niet meer de dingen kunt doen die je voorheen wel deed. Moe zijn en altijd maar keuzes moeten maken omdat dingen niet meer gaan zoals ze vroeger gingen. Ik zou denk ik ook steeds weer verlangen naar mijn ‘oude’ ik.

We hebben het over nieuwe stappen, er is veel veranderd. Nog steeds ziet de buitenwereld niets. Haar ‘onzichtbare letsel’ deelt ze maar met weinig mensen. Ik weet dat het nog vaak een gevecht is met balans, overprikkeling en energie.
Maar er is ook veel veranderd. Ellis heeft de regie genomen, is weer gaan denken in mogelijkheden, is milder voor zichzelf. Wat een veerkracht en empowerment.* Leven voorbij je hersenletsel! *

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik Ellis heb leren kennen in de fase net na haar revalidatie, tijdens haar zoektocht. Wat bijzonder dat ik van dichtbij mee mag lopen, dat we beide kwetsbaar mogen zijn. Dat we op een gelijkwaardige manier samenwerken en elkaar aanvullen allebei met onze ‘eigen aardigheden’. Dat we mede dankzij de Hersenstichting samen ‘Met MAF meer mens’ hebben kunnen ontwikkelen en ontroerende reacties ontvangen van deelnemers.

Maar vooral blij met een hele dierbare vriendin!

Marja

Je kunt herstellen zonder te genezen

* Herstel; is een individueel en persoonlijk proces waarbij het (weer) gaan functioneren in sociale rollen (bijvoorbeeld als ouder, werknemer) een belangrijk streven is. Hierdoor is herstellen ook zeer goed mogelijk wanneer de aandoening niet geheel verdwijnt. Het impliceert een actieve acceptatie van kwetsbaarheden, problemen en beperkingen en een geleidelijke inwisseling van de patiëntidentiteit naar burgerschap.
(Hendriksen-Favier e.a., 2012)

We herkennen verschillende fasen van herstel.

  • Overweldigd door de aandoening / gebeurtenis
  • Worstelen met de aandoening
  • Leven met de aandoening
  • Leven voorbij de aandoening

Empowerment; is een continu proces waarbij je meer invloed krijgt op gebeurtenissen en situaties die belangrijk voor je zijn: zo word je je bewust van je eigen kracht.

omrop fryslan

Interview Omrop Fryslan

RTVNoord

Interview RTV Noord

Dag van de beroerte

Dag van de beroerte

maxresdefault

Overhandiging 1e werkboek Met MAF meer mens aan Margôt Ros

Interview namens Hersenstichting over gezonde hersenen

Interview namens Hersenstichting over gezonde hersenen

Stichting HersenletselSupport is op zoek naar een vrijwilliger; PR en (online) communicatietalent

Stichting HersenletselSupport is op zoek naar een vrijwilliger; PR en (online) communicatietalent