Een vol hoofd

Herken je dat, je hoofd is soms zo vol dat je de rust niet hebt om te ontspannen?
Dat je er niet meer met aandacht bij bent en alleen maar kan denken, hoe kom ik deze dag door?
Gister was voor mij zo’n dag. Een dag met een lange ‘to-do’ lijst, iedereen ‘moest’ wat van me en aan het eind van de dag was mijn lijst nog steeds niet af. Ik loop dan enigszins gefrustreerd rond en denk vooral aan wat ik niet heb gedaan en nog had willen doen. Mijn hoofd zit vol, voelt als watten en ik kan niet meer helder nadenken. Ik focus me dan teveel op het negatieve, op die dingen waar ik niet tevreden over ben. Het maakt me eerlijk gezegd niet vrolijker, ben streng voor mezelf en word er knap chagrijnig van. Mijn meest dierbaren moeten het ontgelden en krijgen niet de aandacht die ze verdienen. In theorie weet ik precies hoe het allemaal werkt maar op zo’n dag lukt dat even niet.

Ook als je geen hersenletsel hebt, kan je hier met regelmaat last van hebben. Een te vol hoofd. Naast alle moetjes die we onszelf wellicht opleggen, worden we de afgelopen tijd ook nog eens extra overspoeld door de vele informatie vanuit de media. Het is een onrustige tijd. De gevolgen van de Corona voor onze economie worden steeds meer zichtbaar en voelbaar. Het is ook veel wat er momenteel allemaal gebeurt en dit heeft voor veel mensen een behoorlijke impact. Dit onder ogen zien, zonder je mee te laten voeren in sombere gedachten, is soms een hele kunst.

Het lukt mij steeds beter om op tijd afstand te nemen en eens met een andere bril naar de dingen te kijken. Om te (h)erkennen dat het veel is en ik op dat moment een vol hoofd heb. Om even stil te staan en de focus te leggen op de positieve dingen die wel zijn gebeurd, de mooie momenten, hoe klein dan ook. Mijn gedachten worden er milder door. Ik probeer mijn volle hoofd te laten voor wat het is, het helpt om me te focussen op mijn ademhaling en zintuigen.

Gister ben ik eerst maar eens gaan wandelen met onze hond, die is altijd blij als we naar buiten gaan. Gewoon even lopen, met een vol hoofd, de zon op mijn huid, de wind door mijn haren, het frisse groen ruiken na een regenbui. Erkennen dat het is zoals het is…. zonder erin te verzwelgen. Ik ben meer dan alleen mijn volle hoofd. Even afstand nemen en langzaam begint de lucht weer op te klaren.

Vanochtend heb ik een MAFmomentje gedaan, en geluisterd naar een audio, waarbij je je gezichtsspieren ontspant. Met een glimlach om je mond, stilstaan bij positieve gedachten en waardevolle momenten.

Ik realiseerde me dat juist in deze onrustige tijd er ook hele mooie initiatieven ontstaan.

Ik realiseerde me dat juist in deze onrustige tijd er ook hele mooie initiatieven ontstaan. In mijn eigen leven, mijn directe omgeving maar ook in groter verband. Daar de focus op leggen en iedere dag een moment nemen om hier bij stil te staan, maakt in ieder geval mijn leven zoveel mooier en aangenamer.

Met een minder vol hoofd, een glimlach en tevreden sluit ik deze blog af. :)

Marja

omrop fryslan

Interview Omrop Fryslan

RTVNoord

Interview RTV Noord

Dag van de beroerte

Dag van de beroerte

maxresdefault

Overhandiging 1e werkboek Met MAF meer mens aan Margôt Ros

Interview namens Hersenstichting over gezonde hersenen

Interview namens Hersenstichting over gezonde hersenen

Stichting HersenletselSupport is op zoek naar een vrijwilliger; PR en (online) communicatietalent

Stichting HersenletselSupport is op zoek naar een vrijwilliger; PR en (online) communicatietalent